Alles wat je moet weten over rolluiken

rolluikRolluiken temperen niet alleen het licht wanneer het tijd is om te slapen, maar rolluiken vervullen nog veel meer belangrijke functies in je huis. Een rolluik beschermt je namelijk tegen de zon, inbrekers en ongewenste blikken. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een betere isolatie.

Een rolluik zorgt voor privacy, beschermt tegen geluidsoverlast en dient tevens als warmte-isolatie. Een rolluik afgelaten in de slaapkamer biedt absolute duisternis. En wat warmte-isolatie en energiebesparing betreft: met een afstand van 10 cm tussen raam en muur, reduceert het rolluik de buitentemperatuur met 8 tot 10 graden loss of weight. Als dus het hele huis is voorzien van rolluiken en als die ’s avonds gesloten zijn, bespaart dat in de winter heel wat stookkosten.

Is het huis gelegen in de buurt of direct langs een drukke hoofdweg, bij een school of iets dergelijks, dan wordt daardoor het geluidsniveau door een rolluik aanzienlijk verminderd. Ook voor verkleuring van meubelen door de zon biedt een rolluik afdoende bescherming.

De belangrijkste reden om een rolluik te monteren is echter inbraakpreventie. Om een huis optimaal met rolluiken te beveiligen, is het belangrijk dat de lamellendikte evenredig is aan de venstergrootte. Een geveerde ophanging verhindert automatisch dat een rolluik omhoog wordt geschoven. Voor elektrisch bedienbare rolluiken voorkomt de motor het omhoogschuiven.

Gewelddadige demontage van het rolluik veroorzaakt veel lawaai. De voordelen van rolluiken spreken dus voor zich. Afhankelijk van de kwaliteit kan de prijs variëren, vanaf ongeveer € 200,- per vierkante meter tot meerdere honderden euro´s.

Elektronisch of handmatig bedienbare rolluiken?

De tijd dat je rolluiken moeizaam en met behulp van spierkracht omhoog moest trekken is allang voorbij. Inmiddels zijn rolluiken ook elektronisch bedienbaar en heeft een motor de menselijke arbeid overgenomen. Maar is alles wat nieuw is ook echt beter? Enkele voor- en nadelen van elektronische en handmatige rolluiken hebben we hier bij elkaar gezet.

De voordelen van mechanisch bedienbare rolluiken

Het grootste voordeel van elektronisch aangestuurde rolluiken ligt voor de hand: de lichamelijke inspanning vervalt en daardoor ontstaat een zekere mate van comfort. Vooral bij grote vensterramen, waarbij het ophijsen van zware luiken toch met een zekere inspanning gepaard gaat, is dat een verademing. Een kleine druk op de knop en het rolluik glijdt helemaal vanzelf in de gewenste positie.

Ook om dieven af te schrikken is een elektronisch aangestuurd rolluik een zeer effectief middel. Met een timer kunnen sluit- en openingstijden naar wens worden geprogrammeerd. Ook als de bewoners met vakantie of een weekendje weg zijn, wekt dat op die manier de indruk dat het pand bewoond is.
In het koude jaargetijde, kunt u ook waardevolle energie besparen want een gesloten rolluik heeft ook een isolerende werking. En als u ’s avonds nog wat langer doorwerkt, sluiten elektronisch aangestuurde rolluiken bij het aanbreken van de schemering alvast vanzelf en houden op die manier waardevolle warmte in huis.

Dit vind je misschien ook leuk...