De laatste trends op het gebied van vloerkleden

Als we de trends voor 2018 op het gebied van vloerkleden bekijken, zien we twee grote strekkingen. Enerzijds krijgen we de verweerde look met vale kleuren. Anderzijds zijn de geometrische vlakken met tegengestelde kleuren in opmars. Om jou nog meer inspiratie te geven, bekijken we beide strekkingen hier even van dichterbij.

Een doorleefd tapijt

Een verweerd vloerkleed kan men omschrijven als een Perzisch tapijt dat al heel wat heeft meegemaakt. Je ziet amper nog de tekening en de kleuren zijn helemaal verschenen. Toch is hiermee niet alles gezegd. Deze look kreeg zoveel succes dat designers nieuwe ontwerpen gingen maken. Uiteraard werden Perzische vloerkleden als model gekozen. Maar daarnaast kregen we nieuwe ontwerpen die we tot voor kort niet zagen. Zo heb je bijvoorbeeld de vintage patchwork tapijten. Oorspronkelijk waren dit vloerkleden die bestaan uit verschillende stukken die aan elkaar zijn gezet. Nu maakt men ze in één stuk, maar met een patchwork-look. Een variante daarop is de ‘mix & match’ vloerkleden. Het zijn kleine vloerkleedjes die je naar eigen inzicht aan elkaar kunt hechten, zodat je één groot vloerkleed krijgt. Je kiest zelf welke kleuren en tekeningen je bij elkaar past.

 

Waar past een doorleefd tapijt het best?

Deze verweerde tapijten doen het heel goed in industriële woningen. Hier worden ze gecombineerd met oude meubelen en accessoires die er op zich soms ook heel ‘gebruikt’ uitzien. Doorleefde vloerkleden passen ook goed in de landelijke stijl. Ze brengen een soort rust en nostalgie in de kamer. Je kunt een vintage tapijt ook als eyecatcher in een super moderne woning leggen. In deze omgeving valt dit tapijt meteen op en wordt een kunststuk op zich.

 

De geometrische vloerkleden

In 2018 zijn geometrische vlakken in. Meubelen worden in twee of drie verschillende kleuren en in grote vlakken geschilderd. Verlichting, vooral de draadlampen, bestaan uit geometrische vormen: driehoeken, vierkanten, rechthoeken of veelhoeken. Daarbij sluiten de ontwerpers van vloerkleden zich aan. We zien heel wat vloerkleden in zwart-wit, wit-rood of bijvoorbeeld geel-groen-wit. Met andere woorden: de kleuren contrasteren en de geometrische vormen bepalen de look.

 

Waar leg je een geometrisch vloerkleed?

Een vloerkleed met prints in wit-zwart gaan bijvoorbeeld heel goed in moderne woningen. Zeker bij interieurs waar enkel wit en zwart wordt gebruikt, past dit vloerkleed volledig in het plaatje. Toch zijn er heel wat variaties in de kleuren. Laat de kleuren aansluiten bij kleuren die in andere zaken in je interieur terugkomen. Deze vloerkleden worden het meest gekozen voor hippe en hedendaagse woningen. De vloerkleden mogen best gedurfd zijn. Maak het echter niet te bont. Teveel kleur geeft een onrustige indruk, en dat is nu net wat we niet willen voor een gezellige woning.

 

Tot slot willen we nog graag vertellen dat ‘groot’ de trend van 2018 is. De vloerkleden gaan terug tot onder de meubels liggen. Bijna de hele kamer wordt bedekt met een vloerkleed. Vloerkleden komen in alle kamers te liggen. Zelfs in de keuken is het heel trendy om een tapijt te leggen. Ga creatief om met de verschillende vloerkleden en zorg ervoor dat je een uniforme look krijgt over je hele woning.

Dit vind je misschien ook leuk...