Hoe wordt een dak geïsoleerd?

dakisolatieDakisolatie, een overkappend slimme beslissing. Wooncomfort laten stijgen, in plaats van de warmte. Bovendien is het de meest rendabele isolatieplek in huis. Hoe gaat dat precies in zijn werk, dakisolatie?

Ieder zijn vak

Dakisolatie moet je nooit zelf doen. De isolatie is namelijk prijzig en gecompliceerd. Als het mis gaat, wil je er niet alleen voor staan. Bovendien kun je een kans op subsidie vergooien, als je een ondeugdelijke dakisolatie hebt. Kies dus voor deskundigheid. Bij een gecertificeerd isolatiebedrijf ben je zeker van kwaliteit. Ga niet over één nacht ijs; schakel verschillende isolatiebedrijven in voor een vrijblijvende offerte. Zo kun je je opties verspreiden en een valide keuze maken.

Materiaal

Als eerste kijkt de isolatiespecialist naar je dak reduce weight. Net zoals alle huizen verschillend zijn, zijn niet alle daken hetzelfde. Je hebt schuine, platte en puntige daken. Dat speelt mee in de keuze voor isolatiemateriaal. De specialist kiest, samen met jou, de beste keuze uit voor jouw dak. Ieder materiaal heeft immers zijn eigen voor- en nadelen.

 

Materiaal Voordeel Nadeel
Schuimplaten Milieuvriendelijk en makkelijk zelf te bewerken. Als voorbereidend werk kun je zelf al deze platen op maat snijden. Kan behoorlijk tijdrovend zijn. Het hele dak moet immers bedekt worden! Als je bedenkt dat een plaat 2 bij 2 meter is, kan dat een venijnig klusje zijn.
Glaswol Bescherming tegen brand. Glaswol is onbrandbaar. Glaswol is een vervelende stof om zelf mee te werken; het werkt irriterend. De professional moet dit doen, mét mondkapje en oogbescherming.
Steenwol Net zoals glaswol onbrandbaar. Een solide beveiliging tegen brand. Steenwol als isolatiemateriaal gebruiken betekent rommel. De isolatie levert veel troep op.
(Aluminium)folie Lichtgewicht en effectief. Werkt minder efficiënt dan de bovenstaande materialen. Is overigens ook een tijdrovende klus.

Isoleren maar!

Als je alles hebt gekozen – het isolatiebedrijf en het isolatiebedrijf –  kan het isoleren beginnen. De professional brengt als allereerst houten balken kruislings aan. Deze dienen als skelet voor de isolatie, zodat daarachter platen, folie, glaswol of steenwol kan worden geplaatst. De vierkanten in de balken worden gevuld met het gewenste isolatiemateriaal. Hierna kun je ervoor kiezen om de balken te bedekken (bijvoorbeeld door middel van speciaal behang) of om de vloer te isoleren. Dat hangt af van de zolder, gebruik je die? Dit kun je allemaal bespreken met de isolatieprofessional.  In ieder geval moet je een gehele dag (24 uur) ventileren, na de isolatie. Ventileren is van het allergrootste belang, zodat er genoeg frisse lucht in huis komt.

Hoe hoog ligt je investering?

De hoogte van je investering hangt af van het isolatiemateriaal en je dak. Je hebt in ieder geval een hoog rendement – met combinatie van een geïsoleerde zoldervloer en schuin dak bespaar je al snel €630,- per jaar aan stookkosten! Voor een klein, schuin dak isoleren met schuimplaten, ben je gemiddeld €1000,- kwijt. Met een rendement van ongeveer (het is lastig te schatten) €300,- per jaar, heb je binnen vijf jaar je investering eruit! Het is echter lastig te schatten – iedere situatie is anders. Informeer dus bij jouw isolatiespecialist, wat voor jouw situatie geldt.

Dit vind je misschien ook leuk...