Woning gekocht met verborgen gebreken?

Heeft u een woning gekocht met verborgen gebreken? Dan staat u voor een lastig dilemma. Allereerst roept dit natuurlijk enorm veel emoties in u op. Bij het kopen van deze woning had u immers iets heel anders verwacht. Nu staat u voor een enorm groot probleem en wellicht ook nog eens torenhoge kosten. In dat geval wilt u natuurlijk weten in hoeverre u hier zelf verantwoordelijk voor bent of dat ook de verkopende partij nog verantwoordelijk gesteld kan worden. Dit is vaak niet gemakkelijk aan te tonen. Er moet naar heel veel verschillende aspecten worden gekeken en tegelijkertijd ook voldoende bewijsstukken aangeleverd worden om de verkopende partij verantwoordelijk te stellen. Heeft u dus een woning gekocht met verborgen gebreken en zit u inmiddels met de handen in het haar? Weet dan wat uw rechten en plichten zijn en schakel eventueel tijdig juridische hulp in.

Lees het koopcontract zorgvuldig door

Een woning gekocht met verborgen gebreken is natuurlijk vreselijk, maar het is wel belangrijk om direct uit te zoeken waar u wel of juist geen recht op hebt als koper. Daarom is het goed om eerst het koopcontract eens zorgvuldig door te lezen. Natuurlijk had u dit al eerder gedaan, maar wellicht zijn u toen een aantal dingen niet op gevallen met betrekking tot de verantwoordelijkheid van de verkopende partij.

De verkopende partij kan er namelijk voor kiezen om speciale clausules in het koopcontract op te laten nemen, waardoor zijn of haar verantwoordelijkheid tot het minimum wordt beperkt. Daarentegen kan de kopende partij ook een aantal extra regels opperen voordat deze met het koopcontract akkoord gaat.

Zo zijn er ook koopcontracten waarbij een speciale regel wordt opgenomen die garantie geeft dat mogelijke verborgen gebreken altijd door de verkopende partij worden opgelost.

Al met al is het dus van cruciaal belang wat er wel en niet in het koopcontract is opgenomen. Eenmaal getekend kunt u immers niet meer terug. Bekijk daarom voordat u juridische hulp zoekt eerst het koopcontract goed na, zodat u zeker weet dat dit niet direct de verantwoordelijkheid van de verkopende partij uitsluit.

Onderneem direct actie

Bij verborgen gebreken is het belangrijk om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. Wacht hier zeker niet te lang mee. Wanneer u pas na enkele maanden de kosten op de verkopende partij probeert te verhalen, dan zal deze in een goede positie zijn om twijfel te zaaien of dit gebrek er al was of pas na verkoop is ontstaan. Daarom is het belangrijk om bij het ontdekken van enkele verborgen gebreken direct aan de bel te trekken bij de verkopende partij. Schakel eventueel alvast juridische hulp in, zodat u zeker weet dat u de juiste stappen neemt.

Wat mag u van de aankoop van een woning verwachten?

Een woning gekocht met verborgen gebreken is voor iedereen anders. In de huidige wetgeving staat echter duidelijk beschreven wanneer u van verborgen gebreken mag spreken. Volgens de wet mag u namelijk verwachten dat een woning leefbaar is en dus optimaal gebruikt kan worden. Mogelijke gebreken aan de fundering of een woning die op sterk vervuilde grond staat zijn bijvoorbeeld gebreken die niet acceptabel zijn. Daarnaast mogen de gebreken uiteraard ook niet zichtbaar zijn of al eerder medegedeeld door de verkopende partij.

Meer informatie op de website Woning Jurist.

Dit vind je misschien ook leuk...